业主:岚川投资

建筑师:穆威/先进建筑实验室(AaL)、周超/原榀建筑设计

地点:中国南宁三甲

结构:钢结构,复合竹结构

面积:340平方米

年份:2016

摄影:存在建筑-建筑摄影

 

The South Yard/南院

 

南院位于广西壮族自治区南宁市马山县古零镇羊山村三甲屯,顾名思义南方的院子。这个自然村屯宁静而朴素,长久以来生活着黄、梁、唐三个姓氏的族群,由此得名三甲。这里有着举世无双的喀斯特地貌,四周青山苍翠,形成一道道绿色的屏障,群山之下,小河环伺,缓慢地从村子中流淌经过,河边有游泳的孩子,洗菜的大姐,洗衣服的大妈…耳畔是远远飘过来的三声部民歌,清澈婉转,显得那么恬淡美好。

 

南院的诞生始于三甲屯的美丽乡村改造工程,在大刀阔斧的村落改造中,村里的老房已经悉数被拆除,只留下小河边的一栋孤零零的土砖老房,掩隐在一片玉米地里。这座老房原是一栋私人住宅,有着超过60年的历史,房屋的主人曾进行过几次修缮,最终还是将之废弃,在河对岸新建了一栋三层砖混住宅。这座老房子的土砖墙斑驳不堪,局部已经坍塌,内部空间逼仄而且幽暗。但令人惊讶的是朝向小河的山墙非常完整,其屋顶的坡度近乎45度,在远处苍翠的青山掩映下,以及周围新农村住宅的包围下,显得分外特别。

 

 业主黄老师生活在南宁,一直致力于在广西开展乡建和儿童自然教育活动。在她的坚持和努力之下,这座老房子得以完整保存,成为这个村屯唯一的记忆。南院是城市和乡村的连接体,设计策略上建筑师采用一老一新的模式:将老房子完整改造,并在边上的空地上建造一个新的开放式建筑。

 

 因老房子的内部纵横墙体较多,空间狭窄,建筑师将老房子的内部墙体拆除,植入了钢结构形成大空间,并且增加了夹层。钢结构和砖墙混合称重,支撑着新的屋顶,也让有坍塌风险的墙体变得更加稳定。工人们将墙体拆下来的土砖替换到已经坍塌的墙体上,同时小心翼翼地拆除屋顶的瓦片,又小心翼翼地重新铺设上去。老房子新旧材料交织,土黄色的砖,白色的钢构架,木色的屋面板,形成了画廊空间般的艺术效果。阳光从天窗倾泻而下,游弋的光影让人感受到时光荏苒,也让这栋花甲之年的老房子重新了焕发新的生命。

 

老房子邻近小河的一侧原来是一片玉米地,建筑师在这里新建一栋建筑,将老房子的功能和空间进行扩展。为了不破坏老房子的山墙面,将新房子脱开布局,而且墙体大面积采用玻璃,保证了视线的穿透,同时用新建筑的轻盈来衬托老房子的厚重。新建筑的主体结构采用高强竹纤维复合材料,纤细的构件如同木材,显得无比温暖。新建筑沿各个方向设置了不同尺度的庭院,伴随着不同透明度的玻璃,近远之处优美的景色如影随形。新建筑仅在厨房一侧设置黏土砖墙,与老房子进行着材料上的对话。历经岁月之后,这两个建筑的砖墙都会产生同样的痕迹。这两栋建筑一个新一个旧,一个厚重一个轻型,彼此对照又彼此呼应。

 

南院落成之后,村民们虽然不太明白为什么在村里要修建这样的房子,但他们都说很喜欢这里,因为老房子的一砖一瓦都非常的熟悉,而新房子则显得很亲切。村里的孩子都喜欢来这里,因为这里有很多个院子,他们可以无拘无束的穿梭奔跑、玩耍、看书和发呆;经常有游客闲逛至此,发现这里完全开放,富有生活气息,他们会休息片刻,拿出相机留影。

 

南院是三甲村最后的老房子,见证着村落历史的变迁,也以全新的生命姿态继续守望着这无比秀丽的自然。

 

 

Client: Chuanlan Investment

Architects: Mu Wei/Advanced Architecture Lab(AaL), Zhou Chao/Yuanpin Architects
Location: Sanjia
, Nanning, China

Structure: steel, glue-laminated bamboo

Area: 340sqm
Year: 2016
Photographs: Arch-exist photography

 

 

The South Yard

 

The South Yard, namely a southern courtyard, is located in Sanjia, Yangshan Village, Guling Town, Mashan County, Nanning, Guangxi Province. Through the ages, this tranquil and plain village has been settled by three clans: Huang, Liang and Tang, thus named Sanjia (Three Surnames). The unparalleled Karst Landform surrounds the village, forming a greenary barrier naturally. In the bottom of mountains, a brooklet flows slowly through the village, with children swimming and housewives washing vagetables and clothes beside it. The melodious sound of three-part folk music comes from far aw

ay, attractive and pleasant to the ear.

 

The birth of the South Yard begins with the Beautiful Village Reconstruction Project. Under the dramatic reconstruction of village, most of old houses were removed, leaving a lonely old cob-brick house beside a creek, hidden in a corn field. Originally as a private dwelling with a history of more than sixty years, the house has been repaired many times by its owner, ended up abandoned. And its owner built a new brick-concrete house in the opposite of the river. Partly dilapidated, its adobe walls was mottled and ruined and the inner space was cramped and dim. But surprisingly the gable wall forward brooklet was intact with a angle of its roof nearly 45°. Shaded by verdant hills in the distance and surrounded by new houses of village, It looks considerably unique.

 

Living in Nanning, owner teacher Huang always devotes herself to rural building construction and children’s natural education activities. With her persistence and effort, this old house has been preserved integrally, being the only memorial of this village. The South Yard is the connector between city and country. Architects conceived an ‘old and new’ method: reconstructing the old house completely and constructing a new open building in an open area beside it. 

 

Because of many interlaced walls inside the old houseinternal space was narrow. Therefore, architects removed the internal walls and rebuilt them with steel structure to form larger space and to add a layer inside. The steel structure and brick walls support a new roof and make the dilapidated wall more stable. Workers rebuilt the collapsed wall with cob bricks removed from internal walls, torn down tiles from roof and then put down them again carefully. Old and new materials, earthly yellow bricks, white steel structure and brown boarding, are blended in the old house, producing gallery-like artistic effect. Brilliant sunshine pouring from skylights and flickering shadows make people feel the flight of time, and make this 60-year-old house revitalization.

 

Architects built a new house in a corn field between the old house and the brooklet to enlarge the space and increase the functions of the old house. In order to preserve the gable wall, the new house was built separately from the old one. The majority of walls made from glass not only ensure transparency of the new house but also serve as a foil for the dignified old one. The main structure of the new house is made from high strength bamboo fiber composites which are as slender and warm as woods. Courtyards with different scales planned in every direction of the new building and glass with various transparency bring outside picturesque views into the building. The only cob-brick wall of the new house is installed on one side of the kitchen, which is design to correspond to the texture of the old one. The cob-brick walls of these two buildings will show similar trace of time after many years. These two buildings, a new one and an old one, a heavy one and a light one, provide the perfect foil for one another.

 

Although villagers did not fully understand why this kind of house was built in the village after project of South Yard was completed, all of them said they like these two buildings because of the familiar bricks and tiles of the old one and the kindly new one. Children in the village like coming here and because of many courtyards inside the building they can run, play and read lightheartedly. Tourists like coming here as well and they find this is a place completely open and full of the color of living. So they like to have a rest and take a picture of the buildings.

 

The South Yard is the last old building of Sanjia Village. It witnesses the transition of village’s history and keeps close watch on the stunning natural beauty with a brand new living posture.